Hur sätter man odds egentligen? Vad går det ut på? Jo, det är egentligen ganska enkelt att förklara. Det är på inga sätt en enkel sak att sätta rätt odds för dem som jobbar med det men grundprincipen är inte särskilt krånglig att förstå. Det handlar helt enkelt om att värdera en sporthändelse så som en match eller ett lopp och se vad de tävlande har för chanser att vinna. Den som sätter oddsen behöver alltså ha stora kunskaper om den sport som hen sätter odds på och göra en procentvärdering. Det är sedan den som ligger till grund för hur oddsen ser ut på olika delmoment i matcher eller slutresultat av dem.

Vad är det då som oddssättaren grundar sin procentvärdering på? Jo, det är en hel del olika saker som ligger bakom såklart. Bland annat så måste man vara väl insatt i de tävlandes grundkapacitet, skador, underlag, hemmaplan, bortaplan, säsongens och den föregående säsongens formkurva och alla andra förutsättningar som finns. I sig kan man säga att det ligger en hel liten vetenskap bakom alla odds du ser och kan spela på när du loggar in på en bettingsajt idag. Som tur är så sätter du inte oddsen själv men för att kunna veta vad som är värt att satsa på så gäller det naturligtvis att själv ha någorlunda bra koll. Vad är då odds egentligen? Odds enkelt förklarat innebär hur proportionen mellan insats och vinst ser ut. Om det är höga odds på något så finns det massor av pengar att vinna men det är inte särskilt sannolikt att det blir så. Är det låga odds så är det sannolikt att det inträffar men vinsten kommer inte att bestå av särskilt mycket pengar.

Formeln som man använder för att räkna ut odds ser ut som följer: p/(1-p), där p är sannolikheten för att något ska hända. Ett annat sätt för att räkna ut oddset på något kan vara det här, då blir dem i decimalform; 1/p då p är lika med sannolikhet i decimalform.

Varför ser det olika ut på olika bettingsajter när dem presenterar oddsen? Det beror helt enkelt på att det finns olika sätt att skriva ut odds. Man kan skriva dem i decimalform eller på Brittiskt vis då det ser ut som ett bråktal. Sedan finns det även olika sorters odds, du har det som kallas för fasta odds, flytande odds och liveodds. Fasta odds är satta långt innan och kommer aldrig att ändras om det inte skulle vara så att alla spelare satsar på ett och samma. Flytande odds betyder att oddset kan förändras ända fram till matchstart, dock kommer det du satsade på att gälla för din satsning om du inte ändrar den. Liveodds innebär att du satsar på odds som kan förändras under matchens gång beroende på vad som händer i matchen. Samma sak gäller här som för flytande odds. Din satsning förändras inte förrän du gör det aktivt, så det odds som gällde när du lade din insats kommer att gälla för dig. Även om dem ändras under matchens gång.